Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych na świecie, fakt ten może wynikać z tego, że łączy ona w sobie tradycje kulinarne Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego, oferując tym samym bogactwo smaków i składników.
Bulgur to popularny składnik wielu tureckich dań, przygotowywany z różnych odmian pszenicy Tradycyjne śniadanie Śniadanie tureckie należy do dość skromnych. Jada się chleb i przede wszystkim ser, zazwyczaj owczy beyaz peynir (słony ser podobny do greckiej fety) oraz kasar (żółty ser owczy), miód, a także oliwki. Czasami na śniadanie serwuje się również świeże warzywa. Potrawy W Turcji popularnością cieszą się także różnego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw, a także tureckie placki z farszami. Przed daniem głównym podaje się zupy. Popularną zupą, podobnie jak w Polsce, jest zupa pomidorowa – domates, często, szczególnie w rejonach nadmorskich jada się zupy rybne – balik, popularna jest także zupa z zielonego groszku - bezelye. Danie główne to przeważnie danie na bazie mięs oraz te z dodatkiem ryżu, tzw. pilawy. Do najbardziej popularnych zaliczyć należy ryż z pomidorami - domatesli pilav, czy acem pilav, czyli ryż z mięsem jagnięcym duszony w rosole z dodatkiem cynamonu i pistacji. Kebab Zarówno najbardziej znanym daniem obiadowym, jak i przekąską jest kebeb, cieszący się uznaniem na całym świecie. Oczywiście bazą potrawy jest jagnięcina lub baranina pieczona tradycyjnie na pionowym ruszcie – döner kebab lub na zwykłym poziomym. Mięso to podawane jest często w postaci szaszłyków. Innym popularnym daniem z wykorzystaniem mięsa sa pulpeciki podawane z chlebkiem pita, ryżem i surówkami. Desery Po obiedzie przychodzi oczywiście czas na deser. Kraj ten znany jest z przeróżnych słodkości, na czele których stoi wytwarzana z masy sezamowej chałwa. Do produkowanych cias i ciasteczek dodaje się orzechy, bakalie, miód i słodkie syropy. Herbata
Niezwykle popularnym napojem w Turcji jest herbata. Parzy się ją około 10 minut, a następnie rozcieńcza wrzątkiem i bardzo mocno słodzi. Tak przyrządzony napój podaje się w szklankach w kształcie tulipana. Turcja - miasta
Turcja - co warto wiedzieć
Kuchnia Turecka - dodaj komentarz:
|