Kuchnia Turecka


Strona główna -> Turcja -> Kuchnia Turecka
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych na świecie, fakt ten może wynikać z tego, że łączy ona w sobie tradycje kulinarne Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego, oferując tym samym bogactwo smaków i składników.


Bulgur to popularny składnik wielu tureckich dań, przygotowywany z różnych odmian pszenicy

Tradycyjne śniadanie

Śniadanie tureckie należy do dość skromnych. Jada się chleb i przede wszystkim ser, zazwyczaj owczy beyaz peynir (słony ser podobny do greckiej fety) oraz kasar (żółty ser owczy), miód, a także oliwki. Czasami na śniadanie serwuje się również świeże warzywa.

Potrawy

W Turcji popularnością cieszą się także różnego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw, a także tureckie placki z farszami. Przed daniem głównym podaje się zupy. Popularną zupą, podobnie jak w Polsce, jest zupa pomidorowa – domates, często, szczególnie w rejonach nadmorskich jada się zupy rybne – balik, popularna jest także zupa z zielonego groszku - bezelye. Danie główne to przeważnie danie na bazie mięs oraz te z dodatkiem ryżu, tzw. pilawy. Do najbardziej popularnych zaliczyć należy ryż z pomidorami - domatesli pilav, czy acem pilav, czyli ryż z mięsem jagnięcym duszony w rosole z dodatkiem cynamonu i pistacji.

Kebab

Zarówno najbardziej znanym daniem obiadowym, jak i przekąską jest kebeb, cieszący się uznaniem na całym świecie. Oczywiście bazą potrawy jest jagnięcina lub baranina pieczona tradycyjnie na pionowym ruszcie – döner kebab lub na zwykłym poziomym. Mięso to podawane jest często w postaci szaszłyków. Innym popularnym daniem z wykorzystaniem mięsa sa pulpeciki podawane z chlebkiem pita, ryżem i surówkami.

Desery

Po obiedzie przychodzi oczywiście czas na deser. Kraj ten znany jest z przeróżnych słodkości, na czele których stoi wytwarzana z masy sezamowej chałwa. Do produkowanych cias i ciasteczek dodaje się orzechy, bakalie, miód i słodkie syropy.

Herbata

Niezwykle popularnym napojem w Turcji jest herbata. Parzy się ją około 10 minut, a następnie rozcieńcza wrzątkiem i bardzo mocno słodzi. Tak przyrządzony napój podaje się w szklankach w kształcie tulipana.
 



Turcja - miasta

Ankara Antalya Erzurum Samsun Stambuł


Turcja - co warto wiedzieć



Turcja - Turcja ciekawostki Turcja ciekawostki
Istambuł jest jedynym z dwóch miast na świecie leżących na ...
Turcja - Tradycje w Turcji Tradycje w Turcji
Tureckie tradycje związane są z dominującą w tym rejonie wiarą – ...
Turcja - Islam Islam
Islam jest religią monoteistyczną, czyli taką, która uznaje tylko jednego ...
Turcja - Kapadocja Kapadocja
Turcja przyciąga turystów przede wszystkim ciepłym klimatem, pięknymi ...

Kuchnia Turecka - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies